BLOG

NON STOP

Hiperplazia Endometrială Atipică – Histerectomia Totală

#image_title

Pacientă în vârstă de 51 de ani, diagnosticată cu Hiperplazie Endometrială Atipică cu sângerări anormale ale uterului.

Hiperplazia endometrială  cu atipii este o afecțiune precanceroasă și se datorează unei creșteri excesive a celulelor anormale. Fără tratament, riscul de cancer endometrial sau uterin crește.

Din fericire, pacienta s-a prezentat la medic la timp și i s-a pus diagnosticul pe baza ecografiei și a bipsiei. Având modificări endometriale cu riscul de evoluție către cancer, pacienta a trebuit să fie operată, pentru a se scoate uterul bolnav, cu risc de transformare în cancer mai târziu. Pacientei i s-a efectuat  Histerectomie Totală cu Anexectomie Bilaterală.

Femeile care sunt în perioada de perimenopauză sau menopauză sau cele care nu au fost niciodată însărcinate prezintă un risc mai ridicar de a dezvolta hiperplazie endometrială. Cel mai frecvent întâlnit simptom în hiperplazia endometrială este sângerarea uterină anormală. Este foarte important ca încă de la cele mai mici simptome, pacienta să se prezinte la un consult ginecologic, deoarece hiperplazia endometrială atipică netratată poate evolua în cancer. Cancerul endometrial sau uterin se dezvoltă la aproximativ 8% dintre femeile cu hiperplazie endometrială atipică simplă netratată. Aproape 30% dintre femeile cu hiperplazie endometrială atipică complexă care nu primesc tratament, dezvoltă cancer.

Echipă operatorie: Dr. Vereș Monica, Dr. Lacziko Szidonia

Urmareste-ne in Social Media